Segueix-nos

+34 639 87 88 71

+34 675 62 90 50

info@numaconsultors.cat

Lun - Vie / 8am : 6pm

Normativa etiquetatge del vivi qieutag
Imatge de Claire Edwards a Unsplash

Consultoria Seguretat Alimentària

Nova normativa d’etiquetatge del vi

Nova normativa d’etiquetatge del vi obligatòria. A partir del 8 de desembre de 2023 entrarà en vigor en la seva totalitat el Reglament Nº (UE) 2021/2017. Aquest reglament estableix les normes per a l’etiquetatge dels vins i dels vins aromatitzats, vàlid per a tots el països de la Unió Europea.

A partir d’aquesta data serà obligatori especificar a l’etiqueta la llista d’ingredients i la  informació nutricional.

L’objectiu principal d’aquest canvi normatiu és el d’oferir un major nivell d’informació al consumidor.

 

Normativa d’etiquetatge del vi: Cóm afecta?

La norma afecta a tots els vins elaborats i etiquetats després del 8 de desembre de 2023. Malgrat que el Reglament va ser publicat en desembre de 2021, la seva aplicació s’ha anat fent progressivament. Finalment, el desembre de 2023 serà obligatori en tots els seus  elements. 

 

Cóm s’ha d’expressar la informació nutricional en l’etiqueta dels vins?

La informació nutricional s’ha d’indicar a l’envàs o en una etiqueta adherida a aquest i s’expressarà tal i com s’estableix en el Reglament Nº (UE) 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor.

Com a excepció, la informació nutricional es podrà limitar al valor energètic, que podrà expressar-se mitjançant el símbol «E» d’energia. En aquest cas, la informació nutricional completa es facilitarà por un mitjà electrònic (por exemple, QR) indicat  a l’envàs o en una etiqueta subjecta a aquest.

Dita informació nutricional no es podrà exhibir juntament amb altre informació amb finalitats comercials o de comercialització i no es recopilaran ni es seguiran les dades dels  usuaris.

 

Cóm s’ha  d’expressar la llista d’ingredients en l’etiqueta de los vins?

La llista d’ingredients s’ha d’indicar en l’envàs o en una etiqueta subjecta a aquest i s’expressarà segons estableix l’esmentat Reglament Nº (UE) 1169/2011.

Com a excepció, la llista d’ingredients es podrà facilitar por un mitjà electrònic (per exemple, en un codi QR) indicat a l’envàs o en una etiqueta subjecta a aquest. Quan s’expressi per un mitjà electrònic s’aplicaran els següents requisits:

a) no es recopilaran ni es seguiran les dades dels usuària,

b) la llista d’ingredients no s’exhibirà juntament amb altre informació amb finalitats comercials o de comercialització, y

c) la informació relativa a les substàncies o productes que puguin causar al·lèrgies o intoleràncies, figurarà directament a l’envas o en una etiqueta subjecte a aquest. La indicació inclourà la paraula “contiene” seguida del nom de la substància o del producte que pugui causar una al·lèrgia o una intolerància (segons figura a l’annex II del Reglament (UE) Nº 1169/2011).

Si voleu saber-ne més sobre el Reglament (UE) Nº 1169/2011 que regula la informació alimentària facilitada al consumidor i de la seva aplicació, us convidem a entrar en el següent enllaç: Etiquetatge d’Aliments

 

Què es un ingredient?

Segons el Reglament (UE) 1169/211, és qualsevol substància o producte, inclosos els aromes, els additius alimentaris i els enzims alimentaris i qualsevol component d’un ingredient compost que s’utilitzi en la fabricació o l’elaboració d’un aliment i segueixi estant present en el producte acabat, encara que sigui en una forma modificada; els residus no es consideraran ingredients.

D’entre les pràctiques enològiques permeses, destaca una gran varietat de tractaments amb diferents compostos, que dificulten establir una llista d’ingredients correcta. Segons la definició d’ingredient, es declararan els additius utilitzats. Però, no es declararan els coadjuvants tecnològics, atès que aquests no estaran presents en el producte acabat.

 

Cóm saber quins compostos enològics autoritzats són additius o coadjuvants tecnològics?

Aquesta informació es pot trobar al Reglament Delegat (UE) 2022/68, que modifica el Reglament Delegat (UE) 2019/934 sobre pràctiques enològiques autoritzades.

En aquest Reglament s’estableix la classificació dels compostos enològics com a additius o com a coadjuvants tecnològics.

 

Si necessiteu saber com us afecta aquest canvi normatiu. O si no sabeu en quines unitats s’expressa la informació nutricional o com es declara la llista d’ingredients, nostres us podem ajudar.

NUMA Consultors, assessorament i consultoria en etiquetatge d’aliments.